Eleni poleca: Kuchnia grecka

Wydawnictwo: PUBLICAT S.A., rok wydania 2009

(ISBN: 978-83-245-1233-1)

Jak smakuje sufiko?  Z jakich składników przyrządza się musakę czy tawas? Zainteresowanych odpowiedzią na te pytania odsyłamy do książki Marii Sandilou „Eleni poleca KUCHNIA GRECKA”. Czas na podróż do krainy apetycznej, pachnącej oliwkami, kuchni greckiej.

 

„Eleni poleca KUCHNIA GRECKA” to zbiór 155 tradycyjnych przepisów kuchni greckiej krok po kroku, okraszonych barwnymi fotografiami. W podróż po krainie intensywnych smaków, kolorów i zapachów zabierze Państwa Eleni.

 

Kuchnia grecka to dla mnie pachnąca oliwa, której szczególny smak i aromat zamienia każde danie w rozkosz dla podniebienia. O jej niezwykłych właściwościach, nie tylko smakowych, ale też leczniczych i upiększających pisano już w starożytności.

 

Nie wyobrażam sobie greckiego posiłku bez przekąsek, czyli rozmaitych serów, pieczywa i past do chleba. Kocham greckie sałatki, które najchętniej wybieram jako dodatek do ryb i dań mięsnych. Najbardziej smakują mi te na bazie świeżych warzyw i sera feta, jednak bez oliwek, bo choć są bardzo zdrowe, ja, niestety, za nimi nie przepadam.

Gdy jestem w Grecji, bardzo lubię przechadzać się wśród tamtejszych straganów, które uginają się pod ciężarem warzyw, owoców oraz darów morza. Przyglądam się ludziom, zawsze otwartym i radosnym. Patrzę, jak zajadają się zapiekanymi w cieście fillo, które smakuje nieziemsko. Skosztujcie ich, naprawdę warto. Polecam zwłaszcza zapiekanki z serem feta lub szpinakiem.

 

Warto pokusić się o przyrządzenie greckich przysmaków we własnej kuchni. Zadanie to ułatwi Państwu niniejsza publikacja. Autorka, rodowita Greczynka, opisała w niej mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, które zostały zilustrowane wspaniałymi zdjęciami.

 

Przepisy na przekąski, zapiekanki, sałatki, potrawy z makaronem i ryżem, rybami i owocami morza, dania z mięsa i drobiu oraz pyszne słodkości pozwolą Państwu czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania oraz obcowania z grecką tradycją ukrytą w tych smakołykach.

 

Tak więc kali oreksi, czyli smacznego ! Eleni.

© S. & I. Kontaratos Co.

Opracowanie wydania: Si Enorasis Advertising

Zdjęcia: Studio Koutoulias N. Arabatzis

Przekład: Elektra Tsakarisianou (Avraam Loucaides – A-Z Services)

Aranżacja potraw: Maria Sandilou

Wstęp i przepisy: Maria Sandilou

Tytuł oryginału: Oliwa z oliwek. Dieta i dobre zdrowie.

Korekta:Joanna Świercz

Transkrypcja nazw potraw: Georgios Apostolidis

Projekt okładki: Michał Pańczak

Zdjęcia na okładce: Monika Lisiecka

Wydawnictwo składa podziękowania restauracji La Cantine, Stary Rynek 92, Poznań, za udostępnienie wnętrz do sesji zdjęciowej.

strona oficjalna

© 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone

Projekt strony: / Website by: Kamil Bielecki & Darek Korbanek